Een huis verwarmt als er warm water doorheen stroomt. Hoe heter dat water, hoe warmer het huis zal zijn. Maar dan moet dat warme water wel overal komen. Het water kan nog zo heet zijn, als het de radiator niet bereikt, zal het in die kamer koud blijven.
Die verdeling van het water over de radiatoren en de vloerverwarmingsgroepen noemt men de waterzijdige balans. Bij een goede waterzijdige balans stroomt door alle radiatoren en vloerverwarmingsgroepen naar verhouding evenveel water.
Is dat niet het geval, dan zal de ene kamer warm zijn, en de andere koud blijven. Er zijn temperatuurverschillen te zien. Meestal probeert men dat op te lossen door water met een hogere temperatuur en een hogere snelheid door de leidingen te laten stromen. Hoe vaak staan het ketelvermogen, pompvermogen en de maximale cv-watertemperatuur niet te hoog...?
Die kamers waar het dan wel goed stroomt, worden dan te warm. Die kamers krijgen thermostaatkranen of zonethermostaten, die automatisch dicht gaan als de ruimtetemperatuur daar te hoog wordt.
Dat is niet aan te bevelen. Het kost sowieso extra gas, en het comfort is meestal ook niet optimaal. Waterzijdig inregelen is een betere oplossing. Een eenmalige handeling waardoor alle warmtelichamen evenveel water krijgen.
Tot een paar jaar geleden was het inregelen onze belangrijkste activiteit. Tegenwoordig doen we dat niet meer, maar leiden we mensen op, of begeleiden we mensen die hun eigen installatie zelf willen inregelen.