CV Tuning

Waterzijdig inregelen noodzaak

Men kan een huis opwarmen met weinig water met een hoge watertemperatuur, of men gebruik veel water met een lagere watertemperatuur. Dat laatste is zuiniger dan het eerste.

In beide gevallen is het belangrijk, dat het water wel alle warmtelichamen bereikt. Het water kan nog zo heet zijn, als er geen water door de radiator stroomt, zal deze kou blijven. Die verdeling van het water over de vloerverwarming en radiatoren noemt men de waterzijdige balans. Bij een goede waterzijdige balans stroomt door alle radiatoren en vloerverwarmingsgroepen naar verhouding evenveel water.

Is dat niet het geval, dan zullen tussen gelijk gebouwde vertrekken temperatuurverschillen ontstaan. Meestal probeert men dat op te lossen door water met een hogere temperatuur door de leidingen te laten stromen. De warmste kamers krijgen thermostaatkranen of zonethermostaten, die automatisch dicht gaan als de ruimtetemperatuur daar te hoog wordt.

Dat is niet aan te bevelen. Het kost sowieso extra gas, en het comfort is meestal ook niet optimaal. Waterzijdig inregelen is een betere oplossing en eenmalig.

Bereken zelf de kosten voor het inregelen van uw installatie.Volgende pagina: Een waterzijdige balans bij radiatoren

Vorige pagina: Thermostaatkranen