CV Tuning

Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen is een handeling op de radiatoren en vloerverwarmingsgroepen om cv-waterstromen in te stellen. Het is een eenmalig gebeuren waarmee men de maximale doorstroomopeningen van de ventielen (bijvoorbeeld radiatorkranen) instelt. Dat moet dan wel kunnen. Gewone radiator- en thermostaatkranen moeten dubbelinstelbaar zijn, en voetventielen en onderblokken zullen enige kwaliteit moeten hebben.

De capaciteit van de warmtelichamen

Mensen denken vaak dat een te kleine capaciteit het warmteprobleem veroorzaakt. Soms plaats men dan een grotere radiator, en blijkt dat niets te helpen. Als het water niet in een kleine radiator kan stromen, stroomt het ook niet in een grote. De radiatorcapaciteit is vrijwel altijd groot genoeg!
Bij vloerverwarming is het niet anders. Meestal is de capaciteit voldoende, maar zijn de waterstromen niet goed verdeeld, of is de onderkant van de vloerverwarming onvoldoende geïsoleerd.

Begin met waterzijdig inregelen

Dat verbetert de situatie altijd. Een goed functionerende installatie heeft een waterzijdige balans nodig. Dat schept de voorwaarde om later de ketel en regeling goed in te stellen.Volgende pagina: CV-Optimalisatie

Vorige pagina: Een waterzijdige balans bij vloerverwarming