CV Tuning

Vloer- en wandverwarming

Bij vloerverwarming liggen slangen in de vloer die deze opwarmen, zodat het behaaglijk aanvoelt. Wandverwarming werkt hetzelfde. In feite functioneert de hele vloer of wand als een radiator. Het zijn hele grote 'radiatoren' waar veel water doorheen stroomt. dat water mag een lage temperatuur hebben. Veel water met een lage temperatuur geeft net zoveel warmte af als wat minder water met een hogere temperatuur. Omdat er met lage temperaturen gestookt kan worden, is een vloerverwarming bijzonder geschikt in combinatie met een HR-ketel.

De hartafstand van de slangen

De afstand tussen de slangen bepaalt mede de temperatuur die de vloer kan afgeven. Hoe kleiner de afstand, hoe meer warmte uit de vloer zal komen. Een hartafstand van 10 - 15 cm is gebruikelijk, maar bij de ramen moet die hartafstand kleiner zijn! Een installateur kan precies uitrekenen wat voor uw vloer nodig is.
Er zijn allerlei systemen, waaronder matten met noppen, waar de slangen mooi in kunnen. Goedkoper is het om de slangen op een draadrooster vast te zetten met Tyeribs. Als het goed gebeurt kan dat ook.

Belangrijk om rekening mee te houden!!

  • De hartafstand bij de ramen moet kleiner zijn dan elders in de vloer. Is dat zo, dan zal bij die ramen extra warmte zijn, waardoor een klein warmtegordijn voor het raam komt. Dit gaat koustraling tegen. Het werkt precies hetzelfde als bij radiatoren. Ook die zitten als het goed is onder de ramen. Alleen met schuifpui is dat wat lastig, en dan is ook het beste om er een convectorput voor te leggen.
  • De slangen worden in een afdekvloer gelegd. Zorg ervoor dat men niet met kruiwagens vol cement over die slangen rijdt. Dan deuken die slangen in, en stroomt het water niet meer zo goed door die slangen. De aanleg van vloerverwarming is een zorgvuldig werkje!
 

 

schema vloerverwarming

Een aangenaam binnenklimaat?

Vloerverwarming mag alleen aangebracht zijn in vloeren die daarvoor geschikt zijn, en omdat wijzigingen in het systeem achteraf bijzonder ingrijpend zijn, is het raadzaam om hierover gedegen advies in te winnen. In woonvertrekken voelt een vloerverwarming voor de meeste mensen lekker aan als deze niet boven de 28 °C komt. Maar niet iedereen vindt het een lekkere verwarming. Vooral ouderen, die nog een flinke gashaard gewend waren, missen die typische warmtebron wanneer zij alleen nog maar vloerverwarming hebben. 

De vloerverwarmingsverdeler

Het is belangrijk om te weten dat het water van de vloerverwarming niet al te warm mag worden (max. 50 °C, bij parketvloeren nog lager), omdat anders de vloer beschadigt. Dit betekent automatisch dat een vloerverwarming moeilijk combineert met radiatoren, omdat deze een hogere watertemperatuur nodig kunnen hebben. Toch kan die combinatie goed toegepast worden; men ervaart dit als zeer behaaglijk. Maar laat dan een hydraulisch neutrale vloerverwarmingsverdeler plaatsen, die waterzijdig in te regelen is. Daarop zit een eigen pomp, en het is zeer aan te bevelen om die verdeler ook uit te rusten met een pompschakelaar.

 Volgende pagina: Kranen

Vorige pagina: Warmtelichamen