CV Tuning

En zo gaat het mis

Het is ons werk om installaties in te regelen. Steeds vaker blijkt dan, dat met een advies vooraf en misschien wat begeleiding daar een veel betere installatie gestaan zou hebben. Meestal krijgen we een slecht ontworpen installatie wel aan de gang, maar soms ook niet. Dan zal een groot deel van de installatie opnieuw aangelegd moeten worden. Hieronder staan wat voorbeelden uit de praktijk. Gaat u zelf aan de slag, trap dan niet in de valkuilen. Laat u adviseren!

Het huis krijgt een opknapbeurt

Er komt een serre bij. De muren worden gestuct en geverfd. Zo'n mooi huis, en dan die lelijke radiatoren. Geen probleem, we plaatsen er een vloerverwarming bij. Wel wat duurder, maar dan heb je ook wat.....
Zo'n ontwerp kan, maar meestal gaat het fout. Het is niet meer warm in huis, en de gasrekening vliegt omhoog. Een goed advies had dat voorkomen.

De duurzame installatie

U stopt met dat verkwistende beleggen en besluit het geld duurzaam te besteden. U gaat naar de installateur en vraagt om een nieuwe ketel, en alles wat maar nodig is om zuinig te stoken. U wilt vooral niet verwarmen in kamers, die niet gebruikt worden. Negen van de tien keer komt de installateur met een individuele ruimteregeling aanzetten. Resultaat: minder comfort en een hogere gasrekening. Ook dit ontwerp kan, maar meestal werkt het niet.

Een lekkere warme vloer

Bij grote glazen puien horen geen radiatoren. Dat is esthetisch gezien onverantwoord. Een goede oplossing kan vloerverwarming zijn. Wanneer de hartafstand klopt en de groepen goed liggen, komt het allemaal goed. Te vaak gaat dit fout. Dan is de cv niet goed aangelegd, en zitten de bewoners met kouklachten.

Die verwarming leggen we zelf wel aan

Tegenwoordig kan iedereen met klusvaardigheden wel een cv-installatie aanleggen. Huur het juiste gereedschap en trek die kunststof leidingen door het huis. Overal thermostaatkranen, en klaar is kees. Niet moeilijk, maar o zo gevaarlijk. Verkeerde materialen, en de verkeerde dimensionering, en deze installatie zal het nooit meer goed doen. Ook een extra pomp (een noodmaatregel) helpt dan niet meer. Een goed advies vooraf, misschien wat begeleiding, en de cv doet het wel!Volgende pagina: Tarieven

Vorige pagina: Een dooddoener?