CV Tuning

Een woonkamer als referentieruimte

Kamerthermostaten hangen meestal in de woonkamer, maar dat is niet per sé noodzakelijk. Dat vertrek is de referentieruimte. De thermostaat neemt alleen de temperatuur van die kamer waar, en stuurt daarmee de ketel aan. Van geen enkel ander vertrek krijgt de regelaar informatie, en de ketel dus ook niet. Het zal duidelijk zijn dat dan wel alles moet kloppen in die woonkamer.

Voorwaarden referentieruimte

  • De warmtelichamen (radiatoren, convectoren, vloerverwarming) van de referentieruimte zijn hetzelfde als de warmtelichamen in de rest van het huis.
  • De warmte-afgifte van de radiatoren in de referentieruimte verhoudt zich in gelijke mate met de warmte-afgifte elders. Wanneer de referentieruimte woonkamer bijvoorbeeld veel sneller opwarmt dan de studeerkamer, zal het in die studeerkamer nooit warm zijn. Daar valt via waterzijdig inregelen wel wat aan te doen.
  • De referentieruimte mag niet al te veel zoninschijn hebben. Schijnt die zon, dan zal het op kamers waar die zon niet schijnt, koud worden.
  • De transmissie van de woonkamer is hetzelfde als elders. De afkoeling moet niet veel langzamer gaan, want ook dan zal het in de rest van het huis te snel afkoelen. Dit probleem doet zich bijvoorbeeld voor wanneer de woonkamer vloerverwarming heeft, en de rest van het huis radiatoren. Verplaats de kamerthermostaat naar een andere ruimte met alleen maar radiatoren, en plaats een zoneregeling op de vloerverwarmingsverdeler van de woonkamer.

Dichte kranen in de woonkamer
Het komt vaak voor dat mensen een kamerthermostaat hebben, en toch de kranen in de woonkamer dicht draaien, om het bijvoorbeeld in de werkkamer even warm te maken. Dat is niet zuinig! De ketel gaat veel warmer maken dan met de kranen open, waardoor de leidingverliezen toenemen, en het HR-rendement te vaak verdwijnt. Daar werd in het televisieprogramma Vara Kassa Groen ook voor gewaarschuwd.
Daarom zijn thermostaatkranen in een woonkamer die als referentie dient, ook niet gewenst. Die kunnen bij een te lage stand vanzelf dichtlopen. Zet ze daarom altijd helemaal open.

Omgaan met de overige radiatoren
Omdat het om een centraal systeem gaat, is het van belang goed om te gaan met de overige radiatoren in huis. Dus die niet in de referentieruimte hangen.
De cv stookt alleen 's ochtends op (levert dan extra veel warmte). Elk vertrek dat ergens die dag warmte nodig heeft moet die opstook meenemen, en mag niet verder afkoelen dan de andere kamers. De radiatorkraan moet daarvoor de hele dag open staan. Het blijft de hele dag warm met het beetje warmte dat nodig is om de woonkamer warm te houden.
Het is de zuinigste manier van stoken.Volgende pagina: Een modulerende ketel en regeling

Vorige pagina: Electronische klokthermostaten