CV Tuning

Kranenonderzoek

Onderzoek naar waterzijdig inregelbaarheid van installaties

Een installatie is waterzijdig inregelbaar als alle radiatoren ingeregeld kunnen worden. Dat kan op drie verschillende manieren. Inregelen op voetventielen, onderblokken of kranen (waaronder ook de thermostaatkranen). Als elk van de radiatoren maar een van deze mogelijkheden bezit is de installatie in te stellen. Het hoeft dus niet bij elke radiator hetzelfde te zijn, al maakt dat het inregelen wel makkelijker.

Allereerst kijkt u naar de retouren van de radiator. Zitten daar voetventielen of onderblokken, dan is de installatie in te stellen. Wel alle radiatoren nalopen. Uitzondering zijn de ballofixen; voetventielen met een kogel, in te stellen met een schroevedraaier. Die zijn niet waterzijdig in te regelen.

Zitten er geen onderblokken of voetventielen, dan kan het alleen nog maar op de kraan. Van de gewone kranen is het merk al voldoende om te weten of de kraan ingeregeld kan worden, maar bij de thermostaatkranen is dat niet genoeg. Of ze inregelbaar zijn, is alleen te zien door de knop van de kraan te halen.

Hieronder staan voorbeelden van voetventielen en kranen. Steeds staat er bij geschreven of ze waterzijdig inregelbaar zijn, en waar men dat aan kan zien.

Voetventielen


Links geen voetventiel. Rechts wel een voetventiel, dus wel waterzijdig inregelbaar.Opnieuw twee voorbeelden van goed inregelbare voetventielen.Ballofixen. Dat zijn voetventielen die niet geschikt zijn om in te regelen.


Onderblokken


Onderblok links en Jaga onderblok rechts, beide waterzijdig goed in te regelen.

Danfoss thermostaatkraan, waterzijdig wel en niet inregelbaar


Waterzijdig inregelbaar te herkennen aan aluminium ring met cijfers (Danfoss). De kraan rechts is van messing en heeft geen cijfers. Het is een rechte aansluiting.

Danfosskranen, verkeerd haaks, waterzijdig niet in te regelen,
met en zonder knop


Verkeerd haaks te herkennen aan ‘bult’ op kraan.

Opmerking
Alle verkeerd haakse niet inregelbare Danfosskranen zullen vervangen moeten worden. Bij niet verkeerd haakse kranen (recht, haaks) hoeft dat niet. Het resultaat is net zo goed als de binnenwerken vervangen worden, en dat is sneller en veel goedkoper.

Heimeier-thermostaatkranenHeimeier thermostaatkranen zijn waterzijdig inregelbaar als de kraan voorzien is van een ronde kop met twee inkepingen, waarop met een speciale sleutel waterzijdigd ingeregeld kan worden.
Links is waterzijdig inregelbaar. Rechts met een zeskantige kop, niet waterzijdig inregelbaar.

Inserts Heimeier thermostaatkranen


Links met knop, rechts zonder knop. De inkepingen zijn weer duidelijk te zien. De kraan is dubbelinstelbaar, en dus waterzijdig inregelbaar.

Volgende pagina: Gewone kranen

Vorige pagina: Kranen