CV Tuning

Thermostatische regelingen

Een thermostatische regeling stuurt de brander van de ketel aan, wanneer de temperatuur in het vertrek lager is dan de gewenste ruimtetemperatuur, die door de gebruiker ingesteld is. Dat kan alleen maar functioneren, wanneer de kamerthermostaat op een representatieve plaats hangt. Daarmee wordt een ruimte bedoeld, waar de thermostaat kan reageren op radiatorwarmte, en niet al te zeer last heeft van andere warmtebronnen zoals leidingen, zon, computers ed. Voor deze zogenaamde referentieruimte wordt in de regel de woonkamer gekozen, omdat daar meestal wel warmte gewenst wordt, wanneer overdag iemand in huis is. Als er goed waterzijdig ingeregeld is, zullen de overige vertrekken ook mooi op temperatuur komen.

Soms staat in diezelfde huiskamer een houtkachel. Dat functioneert prima, zolang de andere vertrekken niet gebruikt worden. De installatie slaat immers af als de houtkachel brandt, en elders wordt het dan te koud. Hiervoor zijn twee oplossingen te bedenken: overgaan op een weersafhankelijke regeling, of het laten aansluiten van een tweede kamerthermostaat (in de studeerkamer) met voorrangsregeling. Dat laatste werkt meestal het beste (een goed comfort en een laag energieverbruik), maar is niet altijd mogelijk. Wel is het bedienen iets moeilijker geworden, maar dat geldt ook voor de weersafhankelijke regeling.

Een (digitale) klokthermostaat is comfortabeler dan een gewone kamerthermostaat, omdat het ’s morgens reeds warm is als je beneden komt. Wel moet iedereen in huis het ding kunnen bedienen. Dat is helaas niet altijd zo. Bejaarden bijvoorbeeld hebben het er maar moeilijk mee, en kunnen dan alleen maar gebruik maken van de basisinstellingen van de installateur. Dan is het iedere dag om 9.00 uur warm, en als je eerder op staat heb je pech.

Vaak beweert men dat een digitale regeling energie bespaart. Dat is lang niet altijd het geval. De cv gaat immers al aan, voordat het gezin opstaat, en ook voordat je om half zes thuiskomt. Moet je een keer overwerken, gaat de cv toch aan, en ook als je vroeger naar bed gaat zal lang niet iedereen de verwarming “even” eerder uitzetten. Een digitale klokthermostaat is alleen zuiniger in gebruik bij mensen die 's avonds nogal eens vergeten om de verwarming uit te zetten.Volgende pagina: Electronische klokthermostaten

Vorige pagina: Thermostatisch stoken: 3 niveaus