CV Tuning

Electronische klokthermostaten

Moderne digitale klokthermostaten kunnen op verschillende tijdstippen verschillende temperaturen onderhouden. Dit komt tegemoet aan de wensen van de bewoners. De digitalisering maakt het bovendien mogelijk om deze thermostaten uit te rusten met instrumenten, waarmee steeds beter geregeld kan worden. Hieronder worden kort een aantal typen klokthermostaten uitgelicht:

 • Niet adaptieve digitale aan/uit klokthermostaten
  Deze regelt precies hetzelfde als de traditionele mechanische kamerthermostaat, met dien verstande dat er verschillende tijdstippen ingegeven kunnen worden. Om overshoot te beperken moeten ze wel goed ingesteld worden.
 • Adaptieve digitale aan/uit klokthermostaten
  Deze kan natuurlijk hetzelfde, maar de adaptiviteit zorgt ervoor dat deze thermostaat de schakelcyclus zelf aanpast, afhankelijk van allerlei technische eigenschappen van woning en cv-installatie. Zo'n thermostaat is zelflerend, wat betekent dat de wijzigingen doorgevoerd worden door de ervaringen van de dagen ervoor.
 • Digitale modulerende klokthermostaten
  Zo'n modulerende klokthermostaat bestaat uit een regeling, waarbij het vermogen van de ketel wordt aangepast aan de warmtebehoefte.
 • Digitale klokthermostaten met zelflerend opwarmgedrag
  Eenzelfde modulerende regeling, maar nu bepaalt de regeling zelf het moment waarop de ketel moet gaan branden, om op het juiste tijdstip 's ochtends de ruimte opgewarmd te hebben. Dit werkt precies hetzelfde als de optimalisering bij weersfahankelijke regelingen.


Volgende pagina: Een woonkamer als referentieruimte

Vorige pagina: Thermostatische regelingen