CV Tuning

Tandem Nijmegen

Dit prachtige gebouw aan het Julianaplein in Nijmegen heeft een cv-installatie met één ketel, één groep en meer dan 100 radiatoren. Er zat geen binnenvoeler, en de installatie stookte alleen weersafhankelijk, met alle nadelen die daarbij horen. Hoewel overal thermostaatkranen zaten, waren er toch comfortklachten. Het gasverbruik was natuurlijk ook veel te hoog. Het waterzijdig inregelen van een dergelijk gebouw is niet gemakkelijk, maar is helemaal gelukt.

De echte problemen ontstonden toen we overgingen van weersafhankelijk naar weersafhankelijk met optimalisering. Dus van twee naar drie niveaus. Het duurde behoorlijk lang voordat de software daarvoor aangepast was, en er moest een ruimtevoeler geplaatst worden. Het resultaat was niet 100%. Nog steeds waren er kouklachten, maar nu om een geheel andere reden. De gloednieuwe ruimtevoeler bleek in een inpandige ruimte te hangen. Daarom is de voeler weer verplaatst.

Piet Heisen (beheerder van Tandem): "De klachten zijn grotendeels verdwenen. Het blijft een moeilijk gebouw, windgevoelig bijvoorbeeld, dus zullen ze wel nooit helemaal verdwijnen, maar ik ben zeer tevreden".

Het inregelen van deze installatie is voor ons het voorbeeld van wat mogelijk is. Rechts staat een grafiek van de watertemperatuur voor het inregelen. Daar stookt de installatie op twee niveaus, met veel te hoge watertemperaturen (70 graden, als het buiten 15 graden is).

De grafiek links toont dezelfde installatie nadat er ingeregeld is. Nu is een mooie opstook te zien, rustig weersafhankelijk regelen, en een installatie die 's nachts uit gaat. Buiten is het zelfs kouder dan in april (de onderste lijn), en de watertemperaturen zijn toch lager. Voor een goede uitleg, ga naar Een goed regelontwerp.

De linkse grafiek staat model voor een goed ingeregelde installatie. Een mooi binnenklimaat en een hoge besparing op het gasverbruik (30%).Volgende pagina: Het Clarissenklooster Megen

Vorige pagina: Christelijke Hogeschool Ede