CV Tuning

Een waterzijdige balans bij radiatoren

De juiste instelling is afhankelijk van de afstand van de radiator tot de ketel. Hoe verder, hoe minder druk er zal zijn, en hoe groter de opening zal moeten zijn. Die maximale doorstroomopening stelt men in door het binnenwerk van een radiatorkraan in te stellen. Het kan ook door een voetventiel te verdraaien (zie foto). Gebruikers kunnen de kraan daarna nog steeds open en dicht draaien, maar nooit verder open dan de vooringestelde maximale doorstroomopeningen. Wel regelmatig blijven ontluchten. Want lucht blokkeert de doorstroming. Bij een goede waterzijdige balans stroomt door alle radiatoren naar verhouding evenveel water.

Is dat niet het geval, dan zullen tussen gelijk gebouwde vertrekken temperatuurverschillen ontstaan. Meestal probeert men dat op te lossen door water met een hogere temperatuur door de leidingen te laten stromen. De warmste kamers krijgen thermostaatkranen, die automatisch dicht gaan als de ruimtetemperatuur daar te hoog wordt. Maar dat is niet aan te bevelen. Het kost sowieso extra gas, en het comfort is meestal ook niet optimaal.

Waterzijdig inregelen is een betere oplossing en eenmalig. Daarna is er een evenwichtiger temperatuurverdeling in huis. In combinatie met het opnieuw instellen van ketel, warmtepomp en kamerthermostaat is de installatie in een woning 10% zuiniger.