CV Tuning

Zo werkt een cv-installatie

Een cv-installatie regelt de binnentemperatuur middels twee mechanismen: de aanvoertemperatuur van het radiatorwater en de hoeveelheid water die door de radiatoren stroomt. Beide moeten goed functioneren, anders ontstaan er klachten in het gebouw en/of wordt er teveel energie verbruikt.

De aanvoertemperatuur van het radiatorwater wordt bepaald door de instellingen van de hoofdregeling. De belangrijkste typen zijn:

De hoeveelheid water die door de radiatoren en vloerverwarming stroomt, is bepaald door de instellingen van de pomp, radiatorkranen en voetventielen. Als het goed is, stroomt naar verhouding door ieder warmtelichaam evenveel water. Klachten ontstaan als door de ene radiator veel water stroomt, terwijl eenzelfde radiator elders nauwelijks water krijgt. Er ontstaan temperatuurverschillen tussen vergelijkbare vertrekken. De wijze waarop dat water verdeeld is over de radiatoren, noemt men de waterzijdige balans. Het instellen van de ventielen (strangafsluiters, kranen, voetventielen en onderblokken) waterzijdig inregelen.Volgende pagina: Het binnenklimaat

Vorige pagina: Zo werkt dat!