CV Tuning

Thermostatische regelingen

Een thermostatische regeling stuurt de brander van de ketel aan, wanneer de temperatuur in het vertrek waar de kamerthermostaat hangt, lager is dan de gevraagde ruimtetemperatuur. Dat kan alleen maar functioneren, wanneer de kamerthermostaat op een representatieve plaats hangt. Daarmee wordt een ruimte bedoeld, waar de thermostaat kan reageren op radiatorwarmte, en niet al te zeer last heeft van andere warmtebronnen zoals leidingen, zon, computers ed. Voor deze zogenaamde referentieruimte kiest men in de regel een wat groter kantoor, omdat daar overdag wel warmte gewenst is. Als er goed waterzijdig ingeregeld is, zullen de overige vertrekken in het pand ook mooi op temperatuur komen.

In grote gebouwen draait iedereen aan de knoppen. Het is dan vaak handiger om allee de temperatuurvoeler van de kamerthermostaat in de referentieruimte te hangen.

Comfort
Een digitale klokthermostaat met zelflerend aanwarmgedrag is in een gebouw waar overdag gewerkt wordt een vereiste. Natuurlijk mag niet iedereen de kamerthermostaat bedienen. Vandaar dat er speciale kastjes op de markt zijn, om ze af te sluiten van onbevoegden.Volgende pagina: Weersafhankelijke hoofdregeling

Vorige pagina: Hoofdregelingen