CV Tuning

Hoofdregelingen

Vroeger was het zo simpel. Met een kamerthermostaat maakte de beheerder het gebouw warm. Het was een van de eerste ochtend handelingen van de conciërge. Tegenwoordig is zo iemand niet meer nodig. Het gaat allemaal automatisch. In kleinere gebouwen met een eenvoudige klokregeling; in grotere gebouwen is daar een gebouwbeheersysteem voor geïnstalleerd. Meestal is de kamerthermostaat ook verdwenen, en vervangen door een of andere weersafhankelijke of een nog nieuwere individuele regeling.

Een regeling heeft eigenlijk maar een doel. Deze stuurt de ketel aan om het ketelwater op de juiste tijd op de juiste temperatuur te brengen. Door de pomp stroomt dat water dan door het hele gebouw, of wanneer het in zones verdeeld is, door één groep van de installatie. Alle warmtelichamen, bijvoorbeeld radiatoren, krijgen dan water met die ene temperatuur. Een installatie met een mooie waterzijdige balans zal dan zorgen voor een egale binnentemperatuur in alle vertrekken. Want daar gaat het om. Een regeling moet zo afgesteld zijn, dat het overal lekker warm is.

Het ligt dan toch voor de hand om de temperatuur in die vertrekken als graadmeter te nemen voor de regeling. 's Nachts is geen warmte nodig, en stuurt de regeling 'uit'. 's Morgens stuurt de regeling flink aan om het warm te maken, en is het eenmaal warm, dan stuurt de regeling lauwwarm water door de radiatoren om het ook lekker warm te houden. Dat is precies wat een kamerthermostaat doet, maar kamerthermostaten zie je niet veel meer in grote gebouwen. De nieuwe regelingen sturen aan met als graadmeter de buitentemperatuur.

Die nieuwe complexe systemen zouden het comfort verhogen en het gasverbruik verlagen. Een nobel streven, maar dan moet het wel zo zijn. Helaas, het gaat nogal eens mis!

Wij stellen daarom ook de ketels en de regelingen in. In grote gebouwen is dat onderdeel van een een cv-optimaliseringstraject.

Volgende pagina: Thermostatische regelingen

Vorige pagina: Het Gebouwdossier: technische termen