CV Tuning


Thermostaatkranen van Danfoss

Wel en niet inregelbare kranen

Een Danfoss-kraan is waterzijdig niet inregelbaar wanneer het binnenwerk geheel van messing is gemaakt (zie bijvoorbeeld de afbeelding op de tweede foto). Wel inregelbare kranen zijn te herkennen aan een speciale aluminium of kunststofring met cijfers (eerste foto, aluminium ring).

Om te zien of Danfoss thermostaatkranen waterzijdig inregelbaar zijn, is het dus per sé nodig dat u de knop van de radiator afhaalt. Ziet u messing, dan niet inregelbaar. Kunststof of aluminium wel. U kunt ook een foto maken, en die laten beoordelen. Daarna de knop weer terugzetten. Een Danfoss thermostaatkraan is soms gemakkelijk en zonder risico's verwijderen, maar soms is het wat ingewikkelder.

Danfossknop met klemring

Dat is het geval als de knop met een klemring achter de knop op de kraan is vastgezet. Hiernaast staan twee Danfoss-kranen met een klemring. De ringen zijn los te maken met behulp van een inbussleuteltje of met een schroevendraaier. Controleer welke klemring u heeft. Wanneer u een schroevendraaier nodig heeft ga dan naar oude Danfoss knoppen. Wanneer u een inbussleutel nodig heeft, ga dan naar Danfoss klemring inbus.

Danfossknop met kunstofring

Wanneer de knop geen klemring heeft is deze vastgezet met een kunststofring (achter op de knop, soms zwart, soms wit). Deze is vrij lastig te verwijderen, maar wel te herkennen aan de foto's hiernaast. Met name op de witte thermostaatknop is het palletje te zien. De kunst is om dat palletje los te maken.
Daarvoor eerst met een stroomschroevendraaier het palletje van achter naar voren duwen. Dan van de andere kant eruit duwen. Het palletje mag er helemaal uit. Het is alleen maar lastig.