CV Tuning


Besparing op het gasverbruik

Reeds in 2003 heeft CV Tuning in opdracht van de overheid onderzoek gedaan naar de meest voorkomende knelpunten bij cv-installaties, en de bijbehorende inregelmaatregelen. In CV-optimalisatie in utiliteitsgebouwen zijn 58 installaties met elkaar vergeleken, voor en na het inregelen. Resultaten:

  • De gemiddelde besparing op het gasverbruik in utiliteitsgebouwen was 23%. De leeftijd van een gebouw maakte daarbij niet uit, en een moderne installatie scoorde ongeveer hetzelfde als een ouder type.
  • Uitzondering waren installaties met een weersafhankelijke regeling zonder optimalisering. Daar was het besparingspercentage nog hoger: 30%
  • 80% van alle inregeltrajecten leverden een beter binnenklimaat op.

Het is een oud onderzoek, maar er is weinig veranderd. Het ISSO, kennisinstituut voor de installatiesector concludeert in maart 2010 voor het eerst in haar bestaan, dat cv-ketels, radiatoren en warmwatervoorzieningen in huizen en kantoren verkeerd staan afgesteld. Dat kost energie. 10-25% zijn de percentages besparing op het gasverbruik, die zij noemen. Het zijn cijfers, die wij al jaren hanteren. 10% is het potentieel in huishoudens. Zie ook Isso-onderzoek.

Inregelen van de cv-installatie is gas besparen!