CV Tuning


Homo Sapiëns

Het hele lichaam bestaat uit cellen. Of je nou naar het hoofd kijkt, de tenen, de ogen, de nieren, het zijn alleen maar cellen. Honderdduizend miljard cellen.
Het ontwerp van al die cellen is gelijk; de diversiteit van onze lichaamsdelen ten spijt. Minuscule technische hoogstandjes zijn het, waarvan de kern met chromosomen het bekendst is. Een goede tweede is de mytochondri, de energiecentrale van de cel.


Die leveren de energie om ons lichaam op 37°C te houden, het hart te laten kloppen en spieren te laten samentrekken. De mens heeft biljoenen mytochondriën, de keteltjes van de menselijke machine. De vraag is of ze ook een beetje presteren. Kunnen ze een vergelijking met een moderne ketel doorstaan? Het antwoord is glansrijk. Geen enkel door de mens ontwikkeld instrument heeft een hoger rendement dan de machine mens. Eigenlijk zou je zoogdier moeten zeggen. Want ook de muis, de tijger en de panda zijn op dit punt ongeëvenaard.

Techneuten zouden hier eens goed naar moeten kijken. Al was het alleen maar omdat de mytochondrie alles wat eetbaar is verbrandt, en geen speciale brandstoffen nodig heeft. Als we de mytochondriën kunnen namaken, en onze keteltjes op aardappeltjes en rijst gaan branden, is de eindigheid der fossiele brandstoffen ineens geen probleem meer.

Natuur!ijk ziet het anders.
Met een leergierige blik kijkt deze rubriek naar processen in de natuur, en vergelijkt deze met het technisch equivalent van de mens.